Bouwbegeleiding
Bij verbouwingen en nieuwbouw lopen opdrachtgevers tegen een heleboel onzekerheden aan.
Een van die onzekerheden is hoe onvoorziene kosten in de hand gehouden kunnen worden. Daarnaast is het gevoel van vertrouwen een grote onzekerheid.
Architectenbureau Robert van der Kruit is gespecialiseerd in bouwbegeleiding voor particulieren, geeft daarbij leiding aan het bouwproces, organiseert bouwvergaderingen, legt e.e.a. vast in een bouwverslag en legt de verantwoordelijkheid daar neer waar deze moet liggen.
Een bouwbegeleider is iemand die voor de opdrachtgever allerlei onderdelen van de (ver) bouw behartigt. Daardoor verloopt het proces soepel, worden kosten bespaard en weten partijen wat ze kunnen verwachten. Hij zorgt ervoor dat de verbouw of nieuwbouw soepeler loopt door duidelijke en directe communicatie met de aannemer, onderaannemers en installateurs.
Als architectenbureau heb ik een groot netwerk van professionals om me heen verzameld.
Het is een netwerk dat door de jaren heen is opgebouwd over meerdere werken. Het belang van partijen overstijgt daardoor het eenmalige geld verdienen op een klus en is veel meer gericht op een langdurige samenwerking met mijn bureau. Er is dus minder kans op miscommunicatie, spraakverwarring door gebrek aan kennis, op meerwerk, verassingen en onvoorziene uitgaven.
Praktijkervaring van de door mij geselecteerde aannemers is heel belangrijk, zij kunnen het werk tot een goed einde brengen. Door zelf de begroting van de aannemers te controleren, werken te hebben voorbereid en projecten te hebben begeleid en afgerond weet ik hoe de bouwwereld in elkaar steekt en waar een opdrachtgever mee te maken krijgt. Kennis delen en communiceren met de aannemer en zijn personeel is een eerste vereiste om een bouwwerk goed te kunnen afronden.
Nazorg
Niet alleen tijdens de bouwwerkzaamheden maar ook na de oplevering van het werk blijft een bouwbegeleider zinvol. Wanneer onverwachts na de oplevering bouwkundige problemen worden geconstateerd blijft deze als vraagbaak fungeren om de problemen naar behoren op te lossen geheel in overeenstemming met de opdrachtgever. De opdrachtgever heeft dus achteraf ook niet de zorg dat hij blijft zitten met nazorgklachten. De bouwbegeleider blijft intermediair en zal ten alle tijden zorgen dat er bekeken wordt of dit een uitvoeringsfout is en hoe deze opgelost kan worden. De opdrachtgever hoeft hier dus niet zelf zorg voor te dragen maar legt die weer bij de bouwbegeleider.
Werkzaamheden in het kort van een bouwbegeleider
• Het selecteren van aannemers en onderaannemers die voor de opdracht in aanmerking komen.
• Het opvragen/beoordelen van offertes voor het uitvoeren van werkzaamheden volgens het bestek.
• Het onderhandelen van de offertes en het uitbrengen van advies c.q. keuze van aannemer.
• Communicatie naar aannemer en opdrachtgever bij de opstart van het bouwwerk.
• Het houden van bouwvergaderingen.
• Kwaliteitsbewaking en controleren van de werkplanning op de bouwplaats.
• Het tussentijds controleren, bewaken en rapporteren van de uit te voeren werkzaamheden.
• De (eind) oplevering en nazorg met de aannemer in samenspraak met de opdrachtgever.
• Controle op de juiste facturering.