BouwFysica
Een energiebesparende installatie is niet per definitie duurzaam maar een duurzaam ontworpen installatie zal energie besparen! Duurzaamheid speelt een grote rol in onze huidige bouwplannen. Energieverbruik, energiebesparing de ˝circulaire gedachte˝ zijn in deze tijd veel gehoord. In de moderne installatietechniek is duurzaamheid niet meer weg te denken, omdat de installaties voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het energieverbruik. Duurzaamheid zit echter niet alleen in energieverbruik, maar ook in de hoeveelheid grondstoffen die verbruikt worden bij het realiseren van de installatie. Het is natuurlijk prachtig als een installatie wordt ontworpen waarmee het energieverbruik wordt beperkt, maar als daarvoor veel apparaten en producten nodig zijn voor een klein gebouw moeten wij ons afvragen of het duurzame doel bereikt wordt. Daarom moet er gezocht worden naar een optimale mix tussen toegepaste installatie, de ˝footprint˝ van de benodigde apparatuur en de energetische voordelen die met de installatie behaald kunnen worden.
In samenwerking met Technisch Adviesbureau Kaandorp bekijken wij naar het formaat en het gebruik van een gebouw of ruimte en maken bij onze ontwerpen gebruik van innovatieve doch betrouwbare producten. Uiteraard spelen ook de investering en financiële voordelen een rol in het maken van een goede keuze. Technisch Adviesbureau Kaandorp heeft vele jaren ervaring in het ontwerpen en realisatie van projecten, maakt een passend ontwerp die past binnen het bouwkundig ontwerp. In overleg worden keuzes gemaakt waarbij altijd wordt gekeken naar de juiste mix tussen toegepaste installaties, functionaliteit, duurzaamheid en budget.
Energieprestatie-berekeningen
Het bouwbesluit eist dat een nieuw te bouwen gebouw energiezuinig is. De energiezuinigheid dient aangetoond te worden met een energieprestatie coëfficiënt. (EPC). Dit is een getal waarin alle factoren zijn verwerkt die van invloed zijn op het energieverbruik van een gebouw, zoals verwarming, warmtapwater, ventilatie, koeling en verlichting. Om de EPC van ons ontwerp te bepalen, moeten wij een EPC-berekening laten maken, die voldoet aan het huidige bouwbesluit.
Per 1 januari 2015 zijn er een aantal eisen gewijzigd uit het bouwbesluit met betrekking tot de energiezuinigheid van gebouwen. De EPC-berekening is een verplicht onderdeel van omgevingsvergunning aanvraag.
Energie-label
Niet alleen voor nieuwbouw zijn de eisen gewijzigd. Ook op het gebied van energie labels voor bestaande woningen zijn per 1 januari 2015 wijzigingen doorgevoerd. Bij de verkoop of verhuur van een woning is een geldig energielabel verplicht. Het energielabel laat de energieprestatie van de woning zien en maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Een energielabel is maximaal 10 jaar geldig.
Per 1 januari 2015 worden bij nieuwbouw scherpere eisen gesteld aan de thermische schil van een gebouw. Hiermee wordt invulling gegeven aan de wens in de markt dat er meer aandacht uitgaat naar de bouwkundige schil van een gebouw. Momenteel wordt er een RC-waarde eis gesteld voor de schil van een gebouw, die eis wordt gedifferentieerd naar type van de constructie:
• Vloer: Rc-waarde minimaal 3,5 m²K/W
• Gevel: Rc-waarde minimaal 4,5 m²K/W
• Dak: Rc-waarde minimaal 6,0 m²K/W
Ventilatie van een woning
Goed ventileren van een woning is nodig voor je gezondheid. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar in moderne kierdichte huizen gebeurt dat niet en is ventilatie nodig. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtweg problemen en irritatie van slijmvliezen.
Ventilatie kost energie, maar door slim te ventileren kun je stappen zetten om het energieverbruik zo klein mogelijk te houden. Welke stappen dat zijn hangt af van het soort ventilatie in een woonhuis. De meest efficiënte methode voor ventilatie is het gebruik van balansventilatie. Deze zorgt enerzijds voor de toevoer van verse buitenlucht in droge ruimtes en anderzijds voor afvoer van vervuilde binnenlucht uit de natte ruimtes. Dit systeem wordt uitgerust met een warmtewisselaar en zorgt ervoor dat de warme afvoerlucht de koude aanvoerlucht opwarmt en dat bij gevolg tot 90% van de warmte uit de afgevoerde lucht kan worden gerecupereerd. Zo zal buitengaande lucht van 20° C de binnenkomende lucht van 0° C kunnen opwarmen tot 15° C of meer. Deze balansventilatie levert een groot voordeel op omdat warmteterugwinning hierdoor wordt mogelijk gemaakt.
Een ventilatieberekening van een woning is een verplicht onderdeel van een omgevingsvergunning.
Daglicht van een woning
Zonder daglicht gaat onze gezondheid achteruit. We raken het gevoel met de perioden van de dag kwijt en voelen ons opgesloten. Om dit te voorkomen is voor de meeste gebruiksfuncties van een woning in het Bouwbesluit een eis gesteld aan de equivalente daglichtoppervlakte; er dient voldoende daglichttoetreding in de ruimte aanwezig te zijn. De daglichtberekening is een verplicht onderdeel van een omgevingsvergunningaanvraag.
Het Bouwbesluit stelt eisen aan de equivalente daglichtoppervlakte. Deze oppervlakte eis is afhankelijk van de oppervlakte van de verblijfsgebieden en verblijfsruimten. Voor woningen geldt dat de daglichtoppervlakte niet kleiner mag zijn dan 10% van de vloeroppervlakte van het verblijfsgebied. Voor een verblijfsgebied in een woning geldt de eis dat de daglichtoppervlakte minimaal 0,5 m² moet bedragen. Wanneer een verblijfsgebied van een woning 30 m² bedraagt dan moet er een daglichtoppervlakte zijn van minimaal 3 m².