Domotica is eigenlijk heel normaal
In elk huis zitten veel elektronische toepassingen. Overal is verlichting, telefoon, televisie, verwarming of een verwarming/ventilatiesysteem aanwezig. Zonder deze apparaten zouden onze huizen een stuk minder comfortabel zijn om in te leven.
Het kan echter nog comfortabeler. Door de elektrische toepassingen van uw huis met elkaar te laten communiceren, is het mogelijk de verschillende functies te sturen, te programmeren en te bedienen d.m.v. van een smartphone (bijvoorbeeld een IPhone, of Android telefoon). Deze integratie van geautomatiseerde functies noemen we domotica. Als architect heb ik daar ruime ervaring mee opgedaan.
Bij domotica draait het niet alleen om intigratie van techniek en bediening binnen in de woning, maar juist ook om vanaf buiten deze techniek te kunnen bedienen. Sensoren op de apparaten van een domoticasysteem verzamelen informatie (staat uw lamp aan of uit? Hoe warm is uw huis?). Wanneer u iets aan deze zaken wilt wijzigen, kunt dit direct doen op afstand via uw smartphone.
Het geïntrigeerde domotica systeem verzorgt namelijk een verhoging van gemak, comfort, veiligheid en energie bewustzijn door waarneming.
Hoe ziet een domotica-systeem eruit
Alle informatie wordt centraal verzameld. De centrale eenheid controleert de modules en voert op bepaalde inputs of handleidingen de gewenste acties uit. Drukt men bijvoorbeeld in de woonkamer op de knop ‘ sfeer tv-kijken’ dan gaat een signaal via de bus naar de centrale eenheid en modules die de verlichting van verschillende lampen gaan aanpassen en eventueel de tv of home/cinema systeem en overige apparatuur aan/uit schakelen.
Dit systeem verzameld via een busbekabeling (laagspannings-circuit) die informatie uitwisselt over allerhande apparatuur die aangesloten is. De busbekabeling is gescheiden van het stroomnet.
Lichtpunten en stopcontacten worden via normale leidingen aangesloten op de modules/controllers in de verdeelkast c.q. meterkast. Alle informatie wordt centraal verzameld in een kast waarin de centrale eenheid en modules zitten.
Elke schakelaar en sturingscomponent in de verdeelkast moet worden geprogrammeerd. Drukknoppen zijn flexibel: een gewone drukknop kan later dimbaar gemaakt worden of aan/uitschakelen. Verder kan men alle aanwezige apparatuur op afstand bedienen.
Wat kost een domotica-systeem
Een basis domotica-systeem is niet duur. Een klassiek systeem neemt ongeveer 3% van het totale bouwbudget van een woning. Een basis domoticasysteem neemt slechts 5% in.
De investering is in het begin iets hoger, maar wordt in de toekomst op verschillende manieren gerecupereerd. Men bespaard op de elektriciteit, op de kosten van defecten en bovendien worden de risico’s op brand of diefstal kleiner.
De 5% regel geldt voor een basis systeem.
Wie meer opties invoert zoals dimbare verlichtings-kringen, een audio-verdeelsysteem, geïntegreerde video/tv systeem of Icd- displays in huis, zal daar ook een hogere prijs voor betalen. Men kan met dit systeem energie besparen door slimmer te verwarmen en verlichten. Je kan sluipverbruikers ontdekken en uitschakelen. Een bijkomend voordeel is dat men automatisch kan worden verwittigd wanneer een toestel buiten gebruik is, of wanneer het tijd is om de cv-ketel te laten onderhouden.
Robert van der Kruit